Theme: Bestuurlijke transitie
Het Dilemma van Thermos
Het Dilemma van Thermos
De uitdaging
Laat onze ambtenaren voelen welke samenwerkingsuitdagingen spelen binnen de warmtetransitie in de Provincie Noord-Holland.
De warmtetransitie kent een enorm en complex stakeholderveld. Servicepunt Duurzame Energie Onderling (SDPE) ondervindt de uitdagingen die spelen binnen de warmtetransitie in Provincie Noord-Holland aan den lijve. Begrip en wederzijds inzicht zijn cruciaal om effectief samen te werken en besluiten te vormen. En dat begrip begint bij een sterke dialoog. Daarom schreef de organisatie de Gamestudio van Frisse Blikken aan met de vraag of wij een serious game voor de betrokken ambtenaren kunnen ontwikkelen die als startpunt dient voor de dialoog. Natuurlijk!
Onze Frisse Blik
Verschillende belangen
Wat het gesprek rondom de warmtetransitie zo complex maakt, zijn de verschillende belangen van alle betrokkenen. Het collectieve doel, een duurzame toekomst, is gunstig voor alle betrokkenen. De weg ernaartoe kent alleen veel veranderingen en concessies. Dat maakt het lastiger voor de ambtenaren van Provincie Noord-Holland om bedrijven en burgers uitstekend te kunnen helpen in de transitie. Om deze uitdagingen, en de manier om daarover te praten met betrokkenen die andere belangen hebben, ontwikkelden we een bordspel: “Het dilemma van Thermos”.


Het dilemma van Thermos
In dit multi-stakeholder bordspel nemen de 8-16 spelers de rol aan van een belangrijke stakeholder in de warmtetransitie binnen provincies. In vier speelrondes moeten de spelers het voor elkaar krijgen om het fictieve eiland Thermos aardgasvrij te maken. Vanuit de toegediende rollen zijn er, naast het gezamenlijke belang, ook persoonlijke belangen. Spelers moeten dus een goede balans vinden tussen het halen van hun eigen doelen binnen de gemeenschappelijke doelstelling als provincie.
Uitrol binnen andere provincies
Naast het plezier en de energie dat het spel losmaakte bij de ambtenaren, is het gesprek over samenwerking, rolverdeling en participatie in de warmtetransitie ook succesvol geopend. Het spel wordt sinds de succesvolle implementatie bij de Provincie Noord-Holland zelfs in andere provincies ingezet als onderdeel van het Servicepunt Duurzame Energie. Spelers geven aan beter inzicht te hebben in de verschillende rollen en belangen in de warmtetransitie.

Bekijk ook...

Neem contact op!
Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!
Een speels gesprek over een eerlijke overheid
Een speels gesprek over een eerlijke overheid
De uitdaging
Help onze ambtenaren om een goed gesprek te voeren over 'een eerlijke overheid'.
Toen Nederland werd opgeschud door de toeslagenaffaire, de woningcrisis en allerlei andere prangende publieke vraagstukken, zocht het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) naar een effectieve reflectiemethode voor zijn ambtenaren. Specifiek om bewuster stil te staan bij hun eigen rol in ‘een rechtvaardige overheid’. De Gamestudio van Frisse Blikken verzorgde dit doortastende reflectiemoment voor het Ministerie, in de vorm van een energiek simulatiespel.
BZK buigt zich over prettig leven, wonen en werken in Nederland en Caribisch Nederland. De ambtenaren beschermen het grootste goed dat we in Nederland hebben: de Grondwet. Daarmee zijn zij verantwoordelijk voor een eerlijke, transparante overheid waar alle burgers op vertrouwen.
Onze Frisse Blik
Rollenspel met communicatiebeperking
De ambtenaren die werkzaam zijn binnen BZK zijn de spil van een betrouwbare, betrokken en rechtvaardige overheid. Met een toenemend wantrouwen in Nederland was reflectie op hoe dit te waarborgen nodig. De reflectie was daarbij niet het einddoel en moest een motiverende start vormen voor positieve en praktisch toepasbare verandering.


Confronterend rollenspel
We ontwikkelde en begeleidde een energiek rollenspel dat uitdagingen in betrokkenheid, bereikbaarheid en rechtvaardigheid in de relatie tussen overheid en burgers simuleert. De opdracht: alle communicatie per post wordt in rap tempo afgeschaft, waardoor een groot deel van de burgers buiten de samenleving dreigt te vallen. Aan de spelers de belangrijke taak om hier een oplossing voor te vinden. Onvermijdelijk trapten de spelers tijdens het spel in valkuilen die in het dagelijkse werk vaak onbenoemd blijven. De deelnemers vertaalden deze confrontaties naar lessen voor de toekomst tijdens een reflectiegesprek na afloop.
Energiek en diepgang
De energie die het spel bij de ambtenaren aanwakkerde zorgde voor snelle diepgang in het gesprek over rechtvaardigheid. Zonder de praktische toepasbaarheid van de voorgestelde veranderingen te verliezen. Het resultaat is een gemotiveerde groep ambtenaren die nog bewuster aan de slag kan gaan met het doel een uiterst eerlijke overheid te waarborgen.


Neem contact op!
Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!