Gamification bij de implementatie van zorgtechnologie

De noodzaak om vol in te zetten op zorgtechnologie en e-health is inmiddels in de hele sector, inclusief de VVT, doorgedrongen. Toch leidt besef van urgentie niet vanzelfsprekend tot versnelde implementatie. Een belangrijke factor daarbij is dat inzet van zorgtechnologie over vele verschillende schijven gaat en veel organisaties versnipperd zijn georganiseerd. Voor een succesvolle implementatie is intensieve samenwerking noodzakelijk tussen verschillende interne stakeholders (zorg, ICT, inkoop, behandeling etc.). Die weten elkaar lang niet in alle gevallen te vinden of zijn zich niet bewust van de uiteenlopende afwegingen en belangen die een rol spelen.

In Hendrik’s Escape Room komen die verschillende aspecten bij elkaar. De spelers worden aangemoedigd samen te werken en kennis te nemen van elkaars perspectief. Uiteindelijk dienen zij gezamenlijk te bepalen welke technische zorgoplossing het meest passend zou zijn voor het probleem van Hendrik. Welk perspectief ze laten prevaleren is aan hen: het gaat om het gesprek.

Hendrik’s Escape Room zorgt voor verbinding

In Hendrik’s Escape Room komen die verschillende aspecten bij elkaar. De spelers worden aangemoedigd samen te werken en kennis te nemen van elkaars perspectief. Uiteindelijk dienen zij gezamenlijk te bepalen welke technische zorgoplossing het meest passend zou zijn voor het probleem van Hendrik. Welk perspectief ze laten prevaleren is aan hen: het gaat om het gesprek.

Digitale game biedt onverwachte voordelen

Het initiatief voor het ontwikkelen van de game kwam van Omring. Omring heeft ruime ervaring met de toepassing van serious gaming als leerinstrument. Eerder ontwikkelde Omring al een pubquiz, een kennismakingsspel voor nieuwe cliënten, een onboarding game, een leiderschapsspel en Ria’s Escape Room (en game rond persoonsgerichte zorg). Dit zijn allemaal fysieke spellen, die in deze corona-tijd minder goed inzetbaar zijn. Hendrik’s Escape Room is een volledig digitale game, die onafhankelijk van locatie kan worden gespeeld.

Een bijkomende en zeer waardevolle bijvangst is dat medewerkers van verschillende disciplines makkelijker en sneller bij elkaar kunnen worden gebracht, zelfs in deze tijd met beperkende maatregelen. Daardoor wordt de game nog realistischer en komen gesprekken vanzelfsprekend op gang, ook tussen collega’s die elkaar normaal niet snel zouden ontmoeten. Zo draagt de game niet alleen bij aan bewustwording, maar ook aan verbinding. En meer verbinding zorgt voor snellere en succesvollere innovatie. 

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Effectief en leuk CDD standaarden trainen

Simulatie van de energietransitie

Digitale onboarding game

Bekijk alle projecten

De rol van leiderschap in veiligheid

Een speels gesprek over cultuur en gedrag

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Vorige slide
Volgende slide
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.