Hoe laten we onze mensen voelen wat hun eigen rol is in het oplossen van uitdagingen rondom zorg capaciteit.
Dat de zorgsector kampt met een capaciteitstekort is helaas niets nieuws onder de zon. Veel ziekenhuizen staan voor de uitdaging om zo veel mogelijk patiënten zo snel mogelijk te helpen, zonder de druk op het personeel te verhogen. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) is daar een voorbeeld van. Wij hielpen de zorgprofessionals van ETZ om op een speelse manier meer grip te krijgen op hun rol binnen de capaciteitsmanagement uitdaging.
Onze Frisse Blik
Veel impact in weinig tijd
Doordat de zorgsector zo overbelast is, is de tijd van zorgprofessionals schaars. De interventie moest dus veel impact maken zonder te veel tijd in beslag te nemen. Aan ons de taak om de complexiteit van integraal capaciteitsmanagement te vangen in een spel dat de zorgprofessionals bewust maakt van hun rol in deze grote uitdaging.
BeddenBende
Nauw samenwerkend met het ETZ hebben we de ziekenhuiscontext, het opname- en ontslagbeleid vertaald naar een kaartspel: BeddenBende. In dit 20-minuten durende spel is iedere speler verantwoordelijk voor één afdeling. Het doel is om een zo hoog mogelijke score te halen door patiënten uit de wachtrij op te nemen en te behandelen. Als patiënten te lang in de wachtrij blijven, overlijden ze. Het spel stimuleert grondige afstemming en samenwerking tussen de collega’s en afdelingen. De reflectiekaarten in het spel maken de spelers bewust van hoe hun houding en gedrag een efficiënte bezetting van bedden in het hele ziekenhuis beïnvloedt.
Succes binnen en buiten ETZ
BeddenBende is een succes: alle zorgprofessionals van het ETZ hebben het spel gespeeld en de feedback was positief. Als kers op de taart is BeddenBede beschikbaar gesteld voor breder publiek en gebruiken inmiddels meer dan 40 Nederlandse zorginstellingen het spel om de complexiteit van beperkte zorgcapaciteit aan te vliegen.