Met een bordspel inzicht in beddenproblematiek

Met een bordspel inzicht in beddenproblematiek

Hoe kan de beddencapaciteit in een ziekenhuis zo optimaal mogelijk worden benut? Het Elizabeth Tweesteden Ziekenhuis ontwikkelde samen met de Frisse Blikken Game Studio het bordspel BeddenBende. Dit spel laat zorgverleners spelenderwijs inzien dat samenwerking de sleutel tot succes is.​

Wat doen we?

Met het nieuwe spel wordt de beddenproblematiek nagebootst. “Doel van BeddenBende is medewerkers bewust te maken van de complexiteit van het opname- en ontslagbeleid. Mede door de oplopende personele tekorten wordt het steeds ingewikkelder om elke patiënt op de meest ideale plek opgenomen te krijgen. Dat lukt alleen als verpleegafdelingen intensief samenwerken en tijdig anticiperen op nieuwe opnames en het ontslag van patiënten”, legt projectleider integraal capaciteitsmanagement Loes Clephas uit.

Winnaar

In het spel stromen meerdere patiënten gelijktijdig het ziekenhuis binnen. Aan de spelers de taak om voor deze patiënten de beste plek te vinden. Winnaar is de speler die met de eigen afdeling de meeste punten scoort. Dat kan alleen door met de andere spelers samen te werken en gelijktijdig het ziekenhuisbelang nadrukkelijk in het oog te houden. Loes Clephas: “Zo bootst het spel de echte dynamiek van een ziekenhuis na. Spelers reageren opgelucht als extra patiënten kunnen worden ontslagen en ervaren ongemak als een patiënt voor de derde keer naar een andere afdeling wordt overgeplaatst. Ook leren ze een deal te sluiten met bijvoorbeeld een andere afdeling”.​

Nieuwe inzichten

Volgens Loes Clephas levert het spel veel nieuwe inzichten bij de deelnemers op. “En meer begrip voor elkaars problematiek. Door het spel te spelen zien zorgverleners in dat ze een verantwoordelijkheid hebben voor alle patiënten in het ziekenhuis en niet alleen voor de eigen patiënten.” De eerste ETZ-verpleegkundigen die het spel speelden, bevestigen dat hun eerste reflex bij het scoren van punten samenwerken is. “Het is een leuk en interactief spel. Het geeft een realistisch en inzichtelijk beeld van de beddenproblematiek”, geven de verpleegkundigen aan. “Het spel leert ons dat we ons niet alleen moeten focussen op de eigen afdeling. We verwachten dat het spel iedereen in het ziekenhuis bewuster maakt van de problematiek. Door beter samen te werken en te communiceren lukt het ons om enerzijds voldoende ruimte te houden voor nieuwe patiënten en anderzijds de afdelingen goed te vullen.”

Cruciale factor

Het spel laat op eenvoudige wijze de complexiteit zien, bevestigt ook chirurg David Zimmerman. “Het optimaal inzetten van bedden is moeilijker dan we in eerste instantie denken. Ik wil wel meer gaan doen met dit inzicht.” Zorgmanager Monique Derks benadrukt de goede samenwerking als cruciale factor: “Vooral de onderlinge overleggen zijn heel belangrijk. Voor het uitwisselen van data en het zicht krijgen op wat andere afdelingen gaan doen. Wat het spel ons leert gaan we zeker meenemen in de dagelijkse praktijk.”

Inmiddels in meer dan 28 zorgorganisaties actief

Na het organiseren van een netwerkevent over dit onderwerp werd duidelijk dat dit spel een toegevoegde waarde kan hebben voor veel meer zorgorganisaties. Het ETZ en Frisse Blikken brachten samen een nieuwe oplage van deze spellen uit. Hierdoor wordt inmiddels in meer dan 50% van de Nederlandse ziekenhuizen BeddenBende ingezet om de samenwerking met betrekking tot beddencapaciteit te verbeteren.

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik op jouw vraagstuk toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Simulatie van de energietransitie

Een veilig gesprek over onbewuste vooroordelen

Versterkte samenwerking na fusie

Bekijk alle projecten

Met een bordspel inzicht in beddenproblematiek

Onze frisse blik op (virtual) engagement

Neem contact op!

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Samenwerkingsuitdagingen in zorgcapaciteit

Samenwerkings-uitdagingen in zorgcapaciteit

Samenwerkingsuitdagingen in zorgcapaciteit​

De uitdaging

Hoe laten we onze mensen voelen wat hun eigen rol is in het oplossen van uitdagingen rondom zorg capaciteit.

Dat de zorgsector kampt met een capaciteitstekort is helaas niets nieuws onder de zon. Veel ziekenhuizen staan voor de uitdaging om zo veel mogelijk patiënten zo snel mogelijk te helpen, zonder de druk op het personeel te verhogen. Het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) is daar een voorbeeld van. Wij hielpen de zorgprofessionals van ETZ om op een speelse manier meer grip te krijgen op hun rol binnen de capaciteitsmanagement uitdaging.

Onze Frisse Blik

Veel impact in weinig tijd

Doordat de zorgsector zo overbelast is, is de tijd van zorgprofessionals schaars. De interventie moest dus veel impact maken zonder te veel tijd in beslag te nemen. Aan ons de taak om de complexiteit van integraal capaciteitsmanagement te vangen in een spel dat de zorgprofessionals bewust maakt van hun rol in deze grote uitdaging.

Beddenbende game
Beddenbende ETZ

BeddenBende

Nauw samenwerkend met het ETZ hebben we de ziekenhuiscontext, het opname- en ontslagbeleid vertaald naar een kaartspel: BeddenBende. In dit 20-minuten durende spel is iedere speler verantwoordelijk voor één afdeling. Het doel is om een zo hoog mogelijke score te halen door patiënten uit de wachtrij op te nemen en te behandelen. Als patiënten te lang in de wachtrij blijven, overlijden ze. Het spel stimuleert grondige afstemming en samenwerking tussen de collega’s en afdelingen. De reflectiekaarten in het spel maken de spelers bewust van hoe hun houding en gedrag een efficiënte bezetting van bedden in het hele ziekenhuis beïnvloedt.

Succes binnen en buiten ETZ

BeddenBende is een succes: alle zorgprofessionals van het ETZ hebben het spel gespeeld en de feedback was positief. Als kers op de taart is BeddenBede beschikbaar gesteld voor breder publiek en gebruiken inmiddels meer dan 40 Nederlandse zorginstellingen het spel om de complexiteit van beperkte zorgcapaciteit aan te vliegen.

Bekijk ook...

Een speels gesprek over een eerlijke overheid

Een speelse manier om strategie te activeren

Samenwerkingsuitdagingen in zorgcapaciteit

Neem contact op!

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons! 

Gamification bij de implementatie van zorgtechnologie

Gamification bij de implementatie van zorgtechnologie

De noodzaak om vol in te zetten op zorgtechnologie en e-health is inmiddels in de hele sector, inclusief de VVT, doorgedrongen. Toch leidt besef van urgentie niet vanzelfsprekend tot versnelde implementatie. Een belangrijke factor daarbij is dat inzet van zorgtechnologie over vele verschillende schijven gaat en veel organisaties versnipperd zijn georganiseerd. Voor een succesvolle implementatie is intensieve samenwerking noodzakelijk tussen verschillende interne stakeholders (zorg, ICT, inkoop, behandeling etc.). Die weten elkaar lang niet in alle gevallen te vinden of zijn zich niet bewust van de uiteenlopende afwegingen en belangen die een rol spelen.

In Hendrik’s Escape Room komen die verschillende aspecten bij elkaar. De spelers worden aangemoedigd samen te werken en kennis te nemen van elkaars perspectief. Uiteindelijk dienen zij gezamenlijk te bepalen welke technische zorgoplossing het meest passend zou zijn voor het probleem van Hendrik. Welk perspectief ze laten prevaleren is aan hen: het gaat om het gesprek.

Hendrik’s Escape Room zorgt voor verbinding

In Hendrik’s Escape Room komen die verschillende aspecten bij elkaar. De spelers worden aangemoedigd samen te werken en kennis te nemen van elkaars perspectief. Uiteindelijk dienen zij gezamenlijk te bepalen welke technische zorgoplossing het meest passend zou zijn voor het probleem van Hendrik. Welk perspectief ze laten prevaleren is aan hen: het gaat om het gesprek.

Digitale game biedt onverwachte voordelen

Het initiatief voor het ontwikkelen van de game kwam van Omring. Omring heeft ruime ervaring met de toepassing van serious gaming als leerinstrument. Eerder ontwikkelde Omring al een pubquiz, een kennismakingsspel voor nieuwe cliënten, een onboarding game, een leiderschapsspel en Ria’s Escape Room (en game rond persoonsgerichte zorg). Dit zijn allemaal fysieke spellen, die in deze corona-tijd minder goed inzetbaar zijn. Hendrik’s Escape Room is een volledig digitale game, die onafhankelijk van locatie kan worden gespeeld.

Een bijkomende en zeer waardevolle bijvangst is dat medewerkers van verschillende disciplines makkelijker en sneller bij elkaar kunnen worden gebracht, zelfs in deze tijd met beperkende maatregelen. Daardoor wordt de game nog realistischer en komen gesprekken vanzelfsprekend op gang, ook tussen collega’s die elkaar normaal niet snel zouden ontmoeten. Zo draagt de game niet alleen bij aan bewustwording, maar ook aan verbinding. En meer verbinding zorgt voor snellere en succesvollere innovatie. 

Meer weten?

Ben je benieuwd hoe we onze frisse blik toepassen in ons werk? Bekijk dan één van de projecten hieronder. 

Transitie naar product gedreven werken

Een speels gesprek over een eerlijke overheid

Samenwerkingsuitdagingen in zorgcapaciteit

Bekijk alle projecten

Het Dilemma van Thermos

Digitale onboarding game

Achtergrond: phD in Human Resource Management en Organizational Behavior. Master Arbeids- en Organisatiepsychologie

Mijn verborgen talent is… Sportgerelateerde vragen in een pubquiz beantwoorden.

Met dit nummer begint mijn weekend: Tash Sultana – Jungle

Als ik later groot ben dan… Heb ik een bedrijf dat mensen helpt om hun leven leuker te maken.

Gerben Tolkamp

Neem contact op

Ben je benieuwd hoe we met jouw vraagstuk aan de slag gaan? Laat een bericht achter. Je hoort snel van ons!

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Slide 3 Heading
Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
Click Here
Ontvang ons gratis stappenplan
Met dit stappenplan helpen wij je op weg naar creatieve en impactvolle communicatie. Zodat jouw strategische boodschap resulteert in actie.